Dijeta sa grožđem čisti organizam od toksina, ali se uz nju i kilogrami lako gube...
- Kao i za svaku dijetu, potrebno je da se držite plana:
- Jede se maksimalno 1 - 2 kilograma zrelog grožđa svakoga dana.
- Crno grožde je zdravije i uspešno čisti organizam od raznih toksina.
- I tu je kraj. Od dodatnih informacija obično ni traga. Koliko, kada, zašto, nuspojave... ništa od toga.
Dan 1
Doručak- 1 kašika ovsenih pahuljica (prethodno natopljenih preko noći)
- 1/2 pomorandže isečene na kockice
- 2,5 dl malomasnog jogurta
- 100 gr zrna grožđa
- U velikoj posudi sve sastojke izmešajte, ostavite desetak minuta da odstoje i... krenite!
Za ručak se jede jedna prilično neobična salata čiji su sastojci:
- 200 gr bundeve isečene na sitnije kockice i par minuta propržene na malo putera
- 100 gr zrna grožđa isečenih na pola
- 100 gr zelene salate
- 1 kašika oraha isečenih na listiće
- Sve sastojke, osim oraha pomešati. Orahe sasuti na vrh mešavine.
- Večera
Rezervisana je za voćnu salatu i pileće grudi. Voćna salata se pravi od: 100 gr zrna grožđa, 50 gr ananasa isečenog na sitnijkocke i dodatka od 50 gr soka od grožđa i 50 gr vode.
Pileće grudi, ne teže od 150 gr pripremiti na roštilju ili dinstanjem na vodi.
Dan 2
DoručakLimun jogurt: pomešajte 250 gr malomasnog jogurta sa supenom kašikom soka od limuna i svemu tome dodajte 150 gr zrna grožđa.
Ručak
Pirinač sa komadićima ribe:
Skuvati 5 kašika integralnog pirinča u tri puta više vode. Dodati 2 kašike komadića vaše omiljene ribe proprežene na malo maslinovog ulja. U sve to umešati i 150 gr zrna grožđa. Izgleda šašavo, ali je ukusno!
Večera
Čorba od krompira sa povrćem:
Kuvati 150 gr krompira, 1 šargarepu i 1 manji celer petnaestak minuta. Začiniti po ukusu biljnim začinima. Dodati kašičicu hladnoceđenog maslinovog ulja.
Posle ove čorbe pojesti 250 gr svežeg, crnog grožđa.
Dan 3
DoručakOvo jutro je rezervisano za 100 gr malomasnog mladog sira i 150 gr grožđa. Namirnice ubaciti u blender, promiksati par sekundi i eto ukusne i hranljive kašice za doručak!
Ručak
Napraviti ragu od 250 gr omiljene ribe, 150 gr brokulija i 1 glavice crnog luka. Posle ovog obroka pojesti 150 gr crnog grožđa.
Večera
Žele od grožđa koji se pravi od: 2,5 dl soka od grožđa, 50 grama zrna grožđa, pola jabuke, 5 gr želatina. Promešati želatin sa malo vode, ostaviti malo da odstoji, zatim dodati sok od grožđa i mešajući dodati kriške jabuke i zrna grožđa isečena na pola. Ostaviti 1 sat u frižideru da se prohladi.
Dan 4
Doručak1 kriška hleba sa 100 gr malomasnog mladog sira. Posle toga na redu je, naravno, 200 gr grožđa.
Ručak
Za ručak ovog poslednjeg dana dijete je nešto što verovatno niste probali: Palačinke sa grožđem! Prave se prilično jednostavno: 3 kašike brašna, pola čaše vode i jedno jaje. Lepo umutiti i ispeći palačinke a zatim ih filovati sa izmiksanom mešavinom od: 100 gr nemasnog mladog sira, 1 kašike mineralne vode i 200 gr zrna grožđa. Ako volite - dodajte preko palačinki i malo cimeta.
Večera
Završavamo dijetu sa jednim odličnim receptom: Gulaš od ćuretine sa pečurkama! Pravi se na sledeći način: Propržiti ćureće grudi isečene na tanke kriške. Kuvati 100 gr brokulija 2-3 minuta a u međuvremenu jednu veću šargarepu iseći na manje kolutove a 2 veće pečurke iseći na listiće. Sve sastojke staviti u sud i dodati 1/2 šolje supe od povrća i kuvati 10 minuta. Pri kraju kuvanja dodati 60 gr crnog grožđa i 2 kašike pavlake. Uz ovaj svojevrsni gulaš možete jesti i 100 gr pirinča.
Dodatne napomene: Budući da je grožđe puno kalijuma i grožđanog šećera - ne bi trebali da osećate neke značajne "napade" gladi - čak što više, možete očekivati i porast psihičke i fizičke energije. Grožđe je dobro i za vaše srce a pomaže i kod anemije, astme vaskularnih i nervnih bolesti... Uvek birajte grožđe sa semenom jer ono sadrži polifenole, izuzetno korisne supstance po naš organizam.
Takođe, obratite pažnju na:
Ukoliko imate izrazitu prekomernu težinu, čir na želucu, dijabetes, kolitis, dijareju ili dizenteriju - pre grožđane dijete posavetujte se sa lekarem.
Možete osetiti stomačnu uznemirenost ako kombinujete grožđe sa slatkim mlekom, krastavcem, dinjom, pivom i teškim masnoćama.
poneki šuplji zub - obavezno posle konzumiranja grožđa operite zube jer postoji tendencija da dobijete veliku rupu u zubu, a to nije baš praktično.
Izvor: Dijeta
0 komentari:
Objavi komentar