10:51
'PaB-W'
0
Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vijek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde kineski i britanski naučnici.

„Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača objavljenoj u časopisu British Medical Journal.
Višegodišnje posmatranje navika oko 500 hiljada Kineza, starosti od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rijeđe oboljevale od smrtnih bolesti.

„Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i univerziteta „Oksford“ i „Harvard“.
Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.
cafe.ba

0 komentari:

Objavi komentar