Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni 
vijek već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak,
 srčana i respiratorna oboljenja, tvrde kineski i britanski naučnici.
„Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i 
dužine života, kao i smanjenog mortaliteta“, ističe se u studiji grupe 
međunarodnih istraživača objavljenoj u časopisu British Medical Journal.
Višegodišnje posmatranje navika oko 500 hiljada Kineza, starosti od 
30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele 
začinjenu i ljutu hranu živjele duže i rijeđe oboljevale od smrtnih 
bolesti.
„Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su 
ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko 
zdravlje“, ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i 
univerziteta „Oksford“ i „Harvard“.
Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca 
koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i 
antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.
cafe.ba 
 
0 komentari:
Objavi komentar