Većina nesilica čitav život ne vidi sunca, zatvorene su 24 sata na dan u kavezu.
Iako izgleda neobično, gusti tamnonarančasti žumance je itekako poželjan.
"Kokoši iz slobodnog uzgoja imaju priliku jesti hranu s pigmentom, a taj pigment prenose na žumanjak", objašnjava dr. Hilary Shallo Thesmar, direktorica Zavoda za sigurnost i hranjivost jaja.Omjer makronutrijenata ( masti i bjelančevina) istu u svim jajima bez obzira na boju, tamniji žumanjak često je znak ksantofila i omega 3 masnih kiselina. Ksantofili, blagotvorni za cirkulaciju, kokoš pojede s lisnatim povrćem poput špinata i kelja, a omega 3 masne kiseline s lanom.
U konačnici, jedući jaja iz slobodnog uzgoja čovjek dobiva više vitamina A,D i E i to u obliku u kojem ga najlakše iskoristi.
Osim toga, zdravo jaje bogatije je i beta-karotenom i omega 3 masnim kiselinama.
izvor: http://kuharskiirecepti.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar